Att projektleda är som att lira boll

Jag arbetar som projektledare med sälj- och marknadsaktiviteter allt för ofta ute i retail (handeln). Slår (googlar) man på ordet ”projektledare” så får man upp hur mycket som helst, vilket kan vara förvirrande. Men att vara projektledare för mig innebär också hur mycket som helst………att ha reda på.

1. Vara en god organisatör och skicklig på att ”multitaska”.                                         Den organisatoriska förmågan hos oss projektledaren är inte sällan avgörande för hur ett projekt lyckas. Projektledaren bör kunna hantera flera projekt och flera uppgifter samtidigt, och hålla koll på olika delar av projektet med dagliga uppföljningar.

2. Kunna ta kommandot och leda sitt team.
En projektledare behöver vara en god ledare. Hon behöver inspirera deltagarna, måla upp en vision om vart man är på väg och vara tydlig med de utmaningar som finns och hur man ska hantera dem.

3. Kommunicera tydligt.
Effektiv och tydlig kommunikation är a och o. En projektledare behöver hela tiden försäkra sig om att alla som påverkas av och är delaktiga i projektet har förstått vad som förväntas av dem. Och säkerställa att projektdeltagarna kommunicerar tydligt med varandra.
Man behöver också kunna avgöra vilken information som ska gå ut när, och till vem.

4. Veta när och hur man bör förhandla.
En bra projektledare behöver vara en skicklig förhandlare.
I de flesta projekt stöter man på folk som har skilda intressen och mål, och inte vill bidra till projektet. Då behöver man förhandla och försöka förstå vad som driver dem – för att motivera dem att hjälpa projektet framåt.

5. Ha koll på detaljerna.
Detaljer, stora som små, kan vara avgörande för projektets resultat.

6. Vara en snabb problemlösare.
Alla projekt stöter på problem. Då gäller det att snabbt identifiera och åtgärda dem. Hur projektledaren hanterar problem är en viktig bit i hur skicklig han är.

7. Kunna tekniken. 
Det allra bästa är om hon har sådan teknisk kompetens om området man projektleder att hon själv kan utföra en del av uppgifterna i projektet – det brukar inge respekt hos övriga projektdeltagare.

Alla dessa sju punkter är ett minimum och ett krav för att lyckas som projektledare. De projekt jag driver innehåller till 9 av 10 fall även personal som på något sätt utför en aktivitet. Inte nog med att jag ska styra projektet, jag ska även bemanna det – vilket är det grymmaste som finns.

Ett projekt har alltid en förberedelse, en början och ett slut, precis som en fotbollsmatch. Innan ser man till så alla bitar är på plats innan domaren blåser igång matchen. Väl under matchen sliter man häcken av sig, ibland slår man en felpass men då jagar man ifatt bollen direkt. Sedan blåser domaren av. Först då kan man utvärdera hur matchen gick, gå igenom vad som inte får hända till nästa match och sedan början förberedelserna igen. Låter inte detta helt sinnesjukt kul – att få ”spela fotboll” på arbetet.

Christofer Landerby är en lagspelare – fast älskar att ha en fri roll.

Lämna ett svar