Delad glädje är dubbel glädje

 Jag vågar påstå att få är duktiga på ge och eller ta konstruktiv feedback eller komplimanger. För vissa är det en självklarhet för andra inte. För att skapa en trevlig psykosocial arbetsmiljö är arbetsklimatet otroligt viktigt. Att må bra och ha roligt i på sin arbetsplats (eller i andra umgängen för den delen) kan ge den lilla extra motivationen som så många gånger behövs för att orka ta ett extra bra beslut, lyfta en extra telefonlur eller svara konstruktivt på det där sista mailet innan hemgång.

 Att tänka på

  • Klappar du dig själv på axeln vid framgång, om inte….Gör´t.
  • Hur tar du komplimanger, tackar du eller skämtar du bort dem.
  • Har du nått positivt att säga….Gör´t.

 Att göra

  • Ge en positiv och ärlig komplimang till en kollega och se hur denna reagerar. Det kan vara allt från att denna har gjort en bra arbetsinsatts till att denna har snygga skor. Det viktigaste är att du menar det du säger, annars lyser det igenom.
  • Tänk på hur personen tog komplimangen, skämta han eller hon bort det eller blev denna genuint glad och tacka.
  • Testa att göra det på några stycken under en tid, skriv gärna ner hur de reagerade. Vilka svar fick dig att känna att du gjorde en bra gärning, använd dem svaren och bli expert på att ta komplimanger.

 

Lämna ett svar